Vi behandler din forespørsel, vennligst vent

Uganda
9. februar

Uganda · Unik safari til gorillaens land · Fra Bergen

Uganda er ikke kalt Afrikas perle for ingenting. På tross av at landet er forholdsvis lite er variasjonene i landskap, topografi, mennesker, dyre- og plantelivliv overveldende rikt. Mange geologer, zoologer, historikere og botanikere mener er dette er det mest interessante området i hele Afrika, der Albert-riftdalen er allment akseptert for å være opphavsområdet til våre forfedre. Dette vakre landet i hjertet av det ekvatoriale Afrika har alt fra regnskoger, savanner, isbredekkede fjelltopper, innsjøer, tropiske øyer med hvite sandstrender og endeløse mil med papyrussumper. Under denne turen får du oppleve sjimpanse og fjellgorilla, innsjøer, kanaler, savanner og regnskoger… bare for å nevne noe.

“For magnificence, for variety of form and color, for profusion of brilliant life — bird, insect, reptile, beast — for vast scale — Uganda is truly “The Pearl of Africa.”
–   Sir Winston Churchill

Gorillaenes eksistens i de Afrikanske skogene har vært kjent i hundrevis av år. De første sikre kildene går så langt tilbake som 2000 år da sjøfolk fra Nord-Afrika gikk i land i Vest-Afrika. To underarter av gorilla, vestlig- og østlig lavlandsgorilla, ble identifisert henholdsvis i 1847 og 1877. Men det var ikke før i 1903 fjellgorilla ble artsbestemt etter at den tyske offiseren Oscar von Berenge skøyt to individer ved Mt. Sabinyo i 1902. Etter dette ble det skutt mange, mange flere til forskjellige samlinger og museer rundt om i verden. I 1925 forstod man at man var i ferd med å utrydde disse fåtallige dyrene, så for å sikre deres framtid etablerte de belgiske myndighetene i 1925 nasjonalparken Parc National des Virunga. Uganda fulgte opp med Gorilla Game Sanctuary i 1931. Bwindi Impenetrable Forest i Uganda ble først etablert som nasjonalpark  i 1993. 

Hvite storviltjegere har siden oppdagelsen forsøkte å framstille fjellgorilla som livsfarlige monstre der man ble oppfattet som en helt hver gang man tok livet av en. Ikke før i 1960 gjorde den amerikanske forskeren Georg Schaller det kjent for verden at dette ikke var annet enn intelligente, fredlige og sosiale vegetarianere. Jakt på gorilla fortsatte helt fram til 1973, og hadde da redusert bestanden til ca 250 individer. Det var i løpet av denne tiden at Dian Fossey kjempet hardt for deres videre eksistens i Kongo og Rwanda helt fram til hun ble myrdet i 1985. Det var ikke før i 1979 at verden våknet opp da David Attenborough viste sin BBC dokumentarfilm om fjellgorilla på TV. Filmen Gorillas in the Mist med Sigourney Weaver i 1988 gjorde ytterligere inntrykk og trenden med storviltjakt avtok fra nå. Gorillaturisme eksploderte gjennom 80 og 90-tallet og er garantert det som har reddet denne arten fra utryddelse. Fra 250 individer totalt har bestanden økt til 1000 takket være fredning og turisme.

Fjellgorilla er blant de sjeldneste dyrene i verden med omtrent 1000 individer fordelt mellom Uganda, Rwanda og Den demokratiske republikken Kongo. Sammen med sjimpanse er gorilla våre nærmeste slektninger der vi deler 98,77% av vårt genetiske materiale med sjimpanse og 97,7% med gorilla. Gorillaer er ekstremt sosiale og lever i grupper på ca 12 individer med en eller flere dominante hanner (sølvrygger), noen yngre hanner og hunner og deres unger. Til forskjell fra sjimpanser lever gorillaene i forholdsvis fredelig sameksistens. Konflikter er sjeldent og skader oppstår kun når utenforstående hanner utfordrer sølvryggen om kontroll av familiegruppen.  

Det har ikke vært lett å bevare fjellgorillaene gjennom turisme. En rekke kriger i Kongo har hindret turisme fra 1992 til 2005, mens i Rwanda gjorde folkemordet i 1994 slutt på turismen i mange år framover. Heldigvis har tidene forandret seg, og takket være bevaring og dedikerte naturvernere, har bestanden stadig økt og man kan i dag si at fjellgorilla er utenfor utryddingsfare. Turisme i Uganda, DRC og Rwanda er av stor betydning for videre bevaring og ikke minst for den lokale økonomien. I Uganda går 40% av inntektene fra gorillaturisme tilbake til lokalsamfunnet via entreprenørskap, skoler og helsevesen.

Inkludert i prisen

 • Fly Bergen-Uganda t/r
 • Transfer lufthavn-hotell t/r
 • Alle skatter og avgifter
 • 8 x frokost 
 • 8 x lunsj
 • 8 x Middag
 • Innlandsfly
 • Alle utflukter 
 • Lokalguider
 • Nasjonalparkavgifter (verdi ca. 2000 kroner
 • Gorilla og sjimpanselisenser (verdi ca. 5000 kroner)
 • Båtsafari
 • Norsktalende Reiseleder

Fordelspris:
Kr 39.995,-

For påmelding og fullstendige vilkår kan du også kontakte Vitus reiser på telefon eller mail

Mer info

Telefon: 91509215
info@vitusreiser.no

Vis alle tilbud i denne kategorien